Monday, August 25, 2008

Nenek...

Setiap yg hidup di dunia ni..semua akn pergi jgk bila2 ms...bile tu? yg tu kita xthu... Dlm kelalaianku dgn hal duniawi...berseronok lebih2 sehiggakn terlupa siapa diri ini..adakah diri ni dh bersedia utk mnghadapi maut? xde sape2 yg thu bile maut tu akn dtg...ketika menikmati kegembiraan dunia ini, ak mendapat pnggln tlfn dr adik ku..
"abe cik...nenek xdok doh...dlm pkul 8 lebih td.." terkejut..xthu nk ckp ap..just senyp..adik ak tu pun mcm xleh nk ckp dh..sedih..

Akhrny nenek telah memerima panggilan untuk menemui Illahi..dh smpai ms ak n semua familyku berpisah dgn nenek..lebih 10 thun ak tggal ngn nenek ak..sush pyh die mjaga cucu die ni..bile ak dh start masuk asrama,dh bnyk kali nenek bg duit belanja kt ak..sebelum die kena stroke, die lah yg bnyk memasak utk ktorg..kemas2 rmh..sama2 ngn cucu mngecat rmh..time hr raya,sama2 masak lontong...rojak..mee kari..bile dh start kena stroke,masih lg rajin nk wat krj..walaupun tpaksa 'mngensot'..xleh jln..selalu nk mengemas.nenek sukakn kekemasan..skarang...Ramadhan hmpir tibe..hny tggal bbrp hr lg.. nenek sudh tidak sempat mnybmbut Ramadhan kali ini..xsempt ry bersama thun ni..

Semoga Allah mencucuri rahmat kpd nenek...letak lah nenek ku dlm golongn para solihin..jauhknlah die dr seksa api neraka..akan ku sentiasa doakn nenek.. Al-fatihah...

6 comments:

muslim said...

Percayalah bahawa kematian itu hanya salah satu fasa dlm kehidupan kita yg panjang yg wajib ditenpuh oleh semua org. Moga ia menjadi pengajaran kpd kita supaya lebih bersedia. Moga Allah tempatkan nenek pulah dikalangan golongan yg dirahmati.

Puloh said...

insyaAllah..

fakulito said...

setuju dgn Muslim, semoga tabah. kita akan menyusul jua nanti.

epul said...

Kuatkan smgt eh Puloh, memory yg ko ader tu ko cherish, ingat, simpan dlm hati eh, moga kita semua ditemukan kembali dalam syurga Insya-Allah

MusafiR said...

dia pergi dulu.. nanti kita akan pergi juga ke sana..

doakan kesejahteraannya.. sediakan bekal utk penyusulan kita..

ibnattermizi said...

Hanya Allah yang mengetahui apa yang terbaik untuk Puloh....
Semoga ujian ini lebih mendekatkan kita padaNya.