Sunday, August 31, 2008

Aku Bimbang..

Ak ad tbc artikel ni kt 'iLuvislam.com" bru2 ni..selepas membacany, ak berfikir sejenak..bagaimana dengan diriku ini? Adakah situasi ni memang sm dgn diriku? Bagaimana dgn org lain? Adakah mereka jgk sama? Lalai dgn benda2 duniawi ni? hm....disini ak ingin mngambil kesempatan utk berkongsi sedikit dengan semua pembaca blog ni..hayatilah kata2 ini hingga lahir titik2 keinsafan dan kesedaran dlm diri... InsyaAllah..


AKU BIMBANG

Aku bimbang. Sangat bimbang ..

Bagaimanakah kalau esok..aku mati mendadak?
Sembahyangku masih banyak..yang belum terqada'
Ingin membayar puasa yang tertinggal..masih belum aku bertindak
Hutangku masih berlambak-lambak.
Finance keretaku belum lagi lunas tertunai
Hutang bank rumahku masih belum selesai
Kewajipanku masih banyak yang terbengkalai.

Aku bimbang..sangat bimbang..

Apakah aku akan diberi VIP Welcome di alam barzakh
oleh Munkar dan Nankir dengan senyuman bermanis wajah
Atau apakah aku akan dibelasah
oleh pembengis-pembengis di alam barzakh ?
Apakah aku dapat menahan sakit
Bila ular kubur datang menggigit
Kerana sembahyangku yang amat sedikit

Aku bimbang..sangat bimbang..

Isya’ masuk..ayah ke surau menyembah Allah SWT
Aku depan tv menonton AKADEMI FANTASIA,
Ayah bertasbih, bertahmid..berzikir memuji Tuhan
Aku terjerit²..MENYOKONG PESERTA REALITI TV YANG SIA-SIA.
Ayah menggunakan masa mencari redhaan Tuhan
Tapi aku masih berpoya-poya seperti NYAWAKU PANJANG LAGI.
Kalaulah besok subuh Izrail datang bertandang
Bagaimanakah nasibku..setelah dunia aku tinggalkan?

Aku bimbang..amat bimbang

Imanku masih terumbang-ambing
Ketika aku di dalam kubur..
adakah orang yang akan mendo'akan?
Siapa akan menyedekahkan bacaan Yasin dan surah-surah Al-Qur'an
Buat meredakan siksa kubur yang datang tanpa kasihan
Nasibku di bawah tanah..adakah siapa yang akan mengenangkan?
Hilang aku dari pandangan..hilanglah aku dalam kenangan.
Jadi..kenapa aku kurang berusaha menyiapkan bekalan?
Supaya di kubur nanti aku diberi VIP Welcome.

Aku bimbang..sangat bimbang..

Amal ibadahku sangat berkurang !
WAHAI MANUSIA ... taubatlah engkau dari sekarang
Tinggalkanlah padang bola..

TINGGALKAN HIBURAN MELAMPAU
dan pergi ke masjid seperti orang lain.

Qada'lah sembahyangmu yang tertinggal, bayarlah puasamu
Berhentilah menjadi sahabat syaitan
Agar hidupmu mendapat keredhaan
Sebelum engkau kembali ke ALAM BARZAKH



Cukup bermakna peringatan ini. Mengingati mati sungguh menginsafkan. Lebih-lebih lagi, bila melihat yang ‘pergi’ itu sahabat sendiri. Terasa bagai diri ini pula bakal dijemput sebentar lagi. Rasa cuak menyelubungi hati bila membayangkannya....

Di kesempatan dlm bulan Ramadhan ini, sama2lah kita tingktkn amal ibadat kita..semoga Ramadhan kali ini bermakna bg kita semua..insyaAllah..

Ramadhan Al-Mubarak


Ku bersyukur di atas nikmat kurniaanMu ini...

Wednesday, August 27, 2008

Asignmnet 2FF..model dh siap!



Fuh...hbs kotor tgn ak..dok colour2 model..wat model bru..cume lebih detail lg drpd model yg dulu..ni lah BBQ shelter yg ak design utk client ak, Fiona Doman...gune concept circular form,yg diambil drpd bentuk tudung botol..bhgian roof dibuat drpd zink, n di support by 2 metal comlumns pastu ad bbrp bhgian lg besi kt bwh zink tu for supporting the width. Seating area dibuat drpd concrict n disambung trus ke tanah. xletak ats dek kayu tu sbb takut dek tu xleh support its mass..means that dek kayu tu mengelilingi seat tu lah..Then, ad pagar kt tepi tmpt BBQ tu which is made from timbers...purpose die utk protection from strong wind..tmpt BBQ tu jgk bentuk die oval, sbb saje2 nk bg ad kena-mengena ngn bentuk overall shelter ni..erm...tu je lah kot...nik n lutfi dihrp dpt bg comment ap2 ek..hehehe..kot2 ad improvement bleh dibuat lg ke...

Monday, August 25, 2008

Nenek...

Setiap yg hidup di dunia ni..semua akn pergi jgk bila2 ms...bile tu? yg tu kita xthu... Dlm kelalaianku dgn hal duniawi...berseronok lebih2 sehiggakn terlupa siapa diri ini..adakah diri ni dh bersedia utk mnghadapi maut? xde sape2 yg thu bile maut tu akn dtg...ketika menikmati kegembiraan dunia ini, ak mendapat pnggln tlfn dr adik ku..
"abe cik...nenek xdok doh...dlm pkul 8 lebih td.." terkejut..xthu nk ckp ap..just senyp..adik ak tu pun mcm xleh nk ckp dh..sedih..

Akhrny nenek telah memerima panggilan untuk menemui Illahi..dh smpai ms ak n semua familyku berpisah dgn nenek..lebih 10 thun ak tggal ngn nenek ak..sush pyh die mjaga cucu die ni..bile ak dh start masuk asrama,dh bnyk kali nenek bg duit belanja kt ak..sebelum die kena stroke, die lah yg bnyk memasak utk ktorg..kemas2 rmh..sama2 ngn cucu mngecat rmh..time hr raya,sama2 masak lontong...rojak..mee kari..bile dh start kena stroke,masih lg rajin nk wat krj..walaupun tpaksa 'mngensot'..xleh jln..selalu nk mengemas.nenek sukakn kekemasan..skarang...Ramadhan hmpir tibe..hny tggal bbrp hr lg.. nenek sudh tidak sempat mnybmbut Ramadhan kali ini..xsempt ry bersama thun ni..

Semoga Allah mencucuri rahmat kpd nenek...letak lah nenek ku dlm golongn para solihin..jauhknlah die dr seksa api neraka..akan ku sentiasa doakn nenek.. Al-fatihah...

Video dan Gaya team dikir Adelaide...






video

Merdeka Night.....




- mcm2 gaya..ish3.. -



- dok transfer lagu2 -


-Pendikir adelaide 2008-




Hm...mlm yg agak best..dpt mkn mknn yg sedap jgk lah..tp skt je ak mkn..huhu..akhirny..hbs jgk performance dikir barat ktorg..Alhamdulillah..semua bjln dgn lancar..perfect! hehe..thanks to all pendikir2 yg amat bersemngt mlm tu..thanks to all of you..tuke karut die pun mantap! hehe..agak penat lah seminggu lthn dikir hr tu..smpaikn ak pun demam..n hbs suara..tp xpe..sbb finally dpt perform dgn jayanya..tahniah utk semua pendikir2! :)

-nnt akn dimasukkn video dikir barat..insyaAllah..-

Thursday, August 21, 2008

Torrens River....









hm...ari ni g trip kt torrens river pulop...jauh jgk lah bjalan..letih..huhu..pastu ad angin kuat tibe2,dh lah ms tu tgh lalu kt kwsn construction,hbs debu2 terbng..pastu tibe2 hujn batu lak..pastu hujn kdng2..mmg time tu tpaksa bhujn lah...basoh jeruk..xleh nk amk gmbr sgt sbb xleh wat kuar camera...time hujn bhnti bru buleh...n bnyk org tgh joging bwk anjing..pastu ad sekor anjng hmpr2 g sentuh ak..punye lah g nusuk blkng member mat salleh sbb xse sentuh anjing tu..ad member cina ingt ak takut kt anjing lak...haha..hm...overall agak memboringkn..sbb g torrens river jah...puas doh main bsikal kt kwsn tu..tp bnyk jgk lah dpt amk gmbr bunga2 lawa...

Sunday, August 17, 2008

Ramadhan....




Mari kita soal diri masing-masing.

Bila tiba bulan Ramadhan, aku akan cuba tak tinggal berjemaah Isya' dan taraweh. Tapi kenapa aku tak cuba macam tu jugak di bulan lain?

Bila tiba bulan Ramadhan, aku akan cuba bangun sebelum Subuh untuk bersahur, masa tu jugak dapat aku bertahajjud dan membaca Al-Quran seperti selalu nabi buat. Tapi kenapa aku tak cuba macam tu jugak di bulan lain?


Bila tiba bulan Ramadhan, aku akan cuba datang berjemaah subuh di Surau/Masjid terdekat. Solat sunat sebelum Subuh pun tak tinggal. Tapi kenapa aku tak cuba macam tu jugak di bulan lain?

Bila tiba bulan Ramadhan, aku akan cuba membaca kitab Al-Quran sebanyaknya, ada je waktu lapang, aku akan buka kitab suci ni. Tapi kenapa aku tak cuba macam tu jugak di bulan lain?

Bila tiba bulan Ramadhan, aku akan cuba peruntukkan sejumlah pendapatan aku untuk sedekah. Tapi kenapa aku tak cuba macam tu jugak di bulan lain?

Bila tiba bulan Ramadhan, aku akan cuba kawal kata-kataku, penglihatanku, pendengaranku, perbuatanku agar tidak melakukan perkara lagho@sia-sia. Aku tak lagi mengumpat, aku tak lagi berbual kosong, gelak ketawa, aku tak lagi mendengar lagu-lagu yang melekakan, aku tak pergi tengok wayang, melepak, ronda-ronda shopping complex tanpa tujuan. Tapi kenapa aku tak cuba macam tu jugak di bulan lain?

Bila tiba bulan Ramadhan, aku akan cuba banyakkan zikir kepada Allah, pagi petang malam, tak henti-henti aku berzikir. Tapi kenapa aku tak cuba macam tu jugak di bulan lain?

Kenapa? Oh..betapa sebelas bulan yang lain, aku jauh terleka. Ini semua salah kau syaitan. Kau yang menyebabkan aku leka. Bulan Ramadhan, kau terikat. Mudah untuk aku kembali mengingat Alloh.

Eh..kenapa aku salahkan syaitan? Bukan ke aku sendiri bersalah? Mengikut saja kata teman aku tu tanpa menolak. Huhuu..lemahnya diri aku ini.

Sekarang aku sedar, aku insaf. Tapi kuatkah aku untuk kekal beramal sepanjang tahun..bukan pada bulan Ramadhan saja? Kawan-kawan aku semua macam ni, kalau aku berubah..aku jadi macam kera sumbang. Aku akan kehilangan kawan-kawan aku.

Tapi itu bukan alasan untuk aku berkawan rapat dengan syaitan durjana yang melekakan aku dan kawan-kawan aku. Oh..aku tahu jalannya. Kenapa tidak, aku ajak sekali kawan-kawan aku yang lain juga berubah seperti keinginan aku ini.

Lalu soalan-soalan pada diri sendiri ini aku fowardkan untuk tatapan kawan-kawan semua. Semoga Ramadhan kali ini akan menjadi titik tolak untuk kita berubah. Kalau berubah sendiri, aku tak kuat..aku perlukan juga kawan-kawan semua.

Sebelum aku berhenti, aku ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada kawan-kawan semua kerana sudi membaca dan sudi turut serta bersama-sama aku untuk berubah. Kita tetap kawan kan? Tapi hubungan kita kali ini lebih bersih..kita sama-sama halau syaitan durjana!

Al-Falah...


Dimulakan dgn Bismillah....Disudahi dgn Alhamdulillah...Semalam...Senyum seindah suria..Berjalan bermusafirlah..melihat kebesaran Tuhan yang diciptakan untuk mereka yg berfikir dan bersyukur..di ats nikmat dan kurniaNya......

Dah Lama Tak Lakukan Hobi....




hm...xthu nk wat ap...duk saje2,puas2 melukis...siaplah satu lukisn pemandangan dgn mggunakn water colour. so,jd lah lukisn ni salah satu drpd my work kt adelaide ni..luksn ni xbrp kemas,sbb nk siapkn dgn cepat..bleh nmpk daun2 kt pokok tu xteratur...

Friday, August 15, 2008

Siap doh!!!


haaa..siap jgk akhrny site model ni...biar xlawa pun..tp at least ad jgk lah usaha wat model ni.huhu..

Thursday, August 14, 2008

Class Trip to Mt Lofty








Huish....penat2...kena jln 3.5km...mendaki dan menuruni gunung.. Alhamdulillah sbb xhujn..redup2 tp xhujn..sejuk je lah.. balik umh ni rs sakit hbs kaki2..penat2..tp best..sbb bleh tgk air terjun...tgk ciptaan2 Tuhan yg menghijau tu...ms trip ni,ktorg semua kena amk2 gmbr tumbuh-tumbuhan...ak amk bnyk jgk lah gmbr bunga2 tu..xde lah comel2 bunga kt situ,tp dh sbb kena masuk gmbr bunga2 tu dlm journal,so amk je lah utk koleksi..dh lah xckup tido..huish...mlm ni conform tido lena nih...

BBQ Shelter....huhu



Skang pukul 4.01am...ak bjg mlm sbb nk wat siap asgmnt...kena wat model BBQ shelter..kena wat site analysis..kena wat mcm2 lg lah..bru rs nyesal..tu lah..sblm ni tangguh2...ni baru kalut nk wat...huhu..sblm ni ad ms free g wat krj lain..main kmptr..haish...apo nk jd nih..pahtu esk nk hntr bru nk start wat krj..kena2 mlm tu ad lthn nasyid..balik umh dh kul 12.30 malam...pahtu krj bnyk lg xsiap..ore lain semo sedak tido doh...kita duk kalut nk siapkn krj..ni pun ngntk sgt2 nih..tp sbb dh kul 4 lebih..jd alang2 tu,xyh tido lah...tggu subuh..sbb kalau tido, x pasal2 xterbangun..pg ni kena hntr 2 asgnmnt..jd kena g uni awl walaupun klas ari ni start kul 11..jd lebih baik xyh tido..kalau xterbangun nnt,cr nahas jah..ish3...pastu smbil2 tggu subuh ni,saje2 bukak blog kjap...pastu tringt yg nik sruh wat masuk hsl2 krj ak..so,ni ak letak lah gmbr model yg ak bru wat td..biar xlawa pun...ni model yg primary bru...concept model..xwat comel2 lg..just roughly je...utk tgk concept..ak pilih concept 'circular form'...sbb client ak pun nk bentuk yg ad curve2 skt...so,ak pilih lah concept ni...xselawa yg nik n lutfi wat lah...dorg kreatif lg..ak main buat je..asal nmpk mcm BBQ shelter..hahaha...ha,kul 12 tgh hr nnt, ad trip kelas g mt lofty..adoila...bile nth dpt tido ni..g jln2 ni.msti pnt lg..hm..lain kali ak cube ubhlah perangai malas ni...wat krj awl2..apo nok jadi nih..puloh2...ish3...

Tuesday, August 12, 2008

IHYA RAMADHAN


Jom sama2 kita ke klemzig hall sabtu tu..meriahkn majlis persediaan menghadapi ramadhan yg akn tibe..pelbagai kemusykilan mengenai ramadhan pun bleh di tny nnt kt seminar tu..insyaAllah...

Monday, August 11, 2008

Solat jamak mengikuti imam solat genap....

(a) Solat orang musafir dibelakang Imam penduduk tempatan

Seorang musafir dibolehkan bersolat dibelakang Imam yang bermukim (penduduk tempatan) dengan syarat solat tersebut dilakukan secara penuh (atau yg sdr sebut sebagai genap). Ini berdasarkan beberapa hadith, contohnya :-

(1) Bersabda Nabi saw :

إنَّمَا جُعِلَ الإِمَامُ لِيُؤْتَمَّ بِهِ فَلا تَخْتَلِفُوا عَلَيْهِ
"Imam dilantik untuk dikuti, maka jangan kamu berbeza dengannya" - [Hadith riwayat al-Bukhaari #722, Muslim #4141]

(2) Riwayat Ahmad dari Ibn Abbas ra, bahawa telah diberitahu kepadanya :

مَا بَالُ الْمُسَافِرِ يُصَلِّي رَكْعَتَيْنِ فِي حَالِ الانْفِرَادِ , وَأَرْبَعًا إذَا ائْتَمَّ بِمُقِيمٍ ؟ فَقَالَ : تِلْكَ السُّنَّةُ . وَقَوْلُهُ : "السُّنَّةُ" يَنْصَرِفُ إلَى سُنَّةِ رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم.
"Mengapa orang yang bermusafir solat 2 rakaat apabila bersendirian, dan 4 rakaat apabila berimamkan mereka yang bermukim? Maka beliau berkata : 'Itu adalah sunnah', iaitu sunnah Rasulullah saw" -[Hadith dikelaskan sebagai sahih oleh al-Albani didalam Irwa' al-Ghaleel #571]

(3) Dari riwayat Naafi' berkata :

وفي صحيح مسلم (694) من طريق نافع قال كان ابن عمر إذا صلى مع الإمام صلى أربعاً وإذا صلاّها وحده صلى ركعتين .
"Apabila Ibn Umar bersama Imam dia akan bersolat 4 rakaat dan jika ia bersolat berseorangan dia akan bersolat 2 rakaat" - [Hadith riwayat Muslim didalam Sahihnya #694]

(4) Riwayat dari Sulaiman al-Tameemi bahawa Abu Majlaz berkata :

وروى البيهقي في السنن من طريق سليمان التميمي عن أبي مجلز قال قلت لابن عمر : المسافر يدرك ركعتين من صلاة القوم يعني المقيمين أتجزيه الركعتان أو يصلي بصلاتهم ؟ قال فضحك وقال يصلي بصلاتهم .
"Aku berkata kepada Ibn Umar, Jika orang yang bermusafir mendapatkan bersama mereka yang bermukim, apakah di solat 2 rakaat atau bersolat sebagaimana mereka bersolat? Dia ketawa dan berkata,'Dia hendaklah bersolat sebagaimana mereka solat'"- [Hadith riwayat al-Baihaqi].

Menurut Syiekh Nasir ibn Sulaiman al-Alwaan :

لا مانع من كون المسافر يصلي خلف المقيم سواء اختلفت هيئة الصلاة أم لا . واختلاف النية غير مؤثر غير أن المسافر إذا أدرك مع الإمام دون الركعة فإنه يصلي قصراً .
مثال ذلك : مسافر أدرك مع الإمام التشهد الأخير من صلاة الظهر فحينئذٍ يصلي الظهر ركعتين ، فهذه صلاته إذا لم يدرك ركعة فأكثر .
"Tidak ada tegahan kenapa orang yang bermusafir tidak boleh bersolat dibelakang orang yang bermukim, tidak kira samada bentuk solat itu berlainan ataupun sama. Perbezaan niat tidak memberi kesan, tetapi jika orang yang bermusafir mendapatkan Imam kurang dari satu rakaat, maka ia hendaklah bersolat qasar.

Sebagai contoh : Seorang musafir mendapatkan Imam pada Tahiyyat Akhir Solat Zohor. Didalam kes ini dia hendaklah bersolat 2 rakaat. Inilah cara solatnya jika dia tidak mendapatkan Imam dengan satu rakaat atau lebih"

Cuma ketetapan membenarkan Solat penuh bersama Imam bermukim dan dikuti dengan menjama' solat merupakan ketetapan dan ijtihad para-para Imam.

(b) Bolehkah menjama'kan Asar dengan solat Jumaat.

Al-Hafiz Imam Nawawi didalam Kitab Al-Majmu' (dan jemaah yang lain) mengatakan bahawa :

ومن أجل ذلك فقد نص الفقهاء من الشافعية على جواز الجمع بين صلاة الجمعة وصلاة العصر،
"Bagi ulama' Syafie telah membenarkan menjama' diantara Solat Jumaat dan Solat Asar"

Begitu juga dengan kitab-kitab Fiqh Syafie yang lain seperti Mughni Al-Muhtaaj tulisan Syiekh Al-Syarbini menyebut :-

(يجوز الجمع بين الظهر والعصر تقديما) في وقت الأولى (وتأخيرا) في وقت الثانية. والجمعة كالظهر في جمع التقديم كما نقله الزركشي واعتمده كجمعهما بالمطر بل أولى، ويمتنع تأخيرا لأن الجمعة لا يتأتى تأخيرها عن وقتها
"(Dibenarkan menjama' diantara Solat Zohor Asar secara Taqdim) didalam waktu pertama (dan Ta'khir) didalam waktu yang kedua. Solat Jumaat seperti Zohor didalam Jama' secara Taqdim sebagaimana yang dimaklumkan oleh Al-Zarkashi dan dibenarkan seperti menjama' sewaktu hujan pada awalnya, dan tidak mungkin dapat ditangguhkan kerana sesungguhnya Solat Jumaat tidak datang padanya secara Ta'khir dari waktunya" (Muhgni Muhtaaj 1/370).

Ulama Fiqh perbandingan masakini dari Syria, Dr Wahbah Al-Zuhaily mengatakan :-

يجوز عند الجمهور غير الحنفية الجمع بين الظهر والعصر تقديما في وقت الأولى، وتأخيرا في وقت الثانية، والجمعة كالظهر في جمع التقديم، وبين المغرب والعشاء تقديما وتأخيرا أيضا في السفر الطويل كما في القصر (89
"Dibenarkan disisi Jumhur selain dari Hanafi menjama' diantara Zohor dan Asar secara Taqdim diwaktu pertama, melakukan solat secara Ta'khir pada waktu kedua, dan solat Jumaat seperti juga solat Zohor didalam jama' Taqdim, diantara Maghrib dan Isya' secara Taqdim dan Ta'khir juga seperti didalam permusafiran yang panjang sebagaimana didalam Qasar (89km)." (Al-Fiqh Al-Islami 2/349].

Contoh ulama' moden mazhab Syafie yang lain seperti Syeikh Dr Khaalid Al-Jundi, pensyarah Usuluddin dan falsafah, Universiti Al-Azhar apabila ditanya boleh atau tidak menjama'kan solat asar dan Jummat, menurut beliau :

بالنسبة للمسافر فله القصر والجمع، إذا كنت في مكان ستصلي فيه الجمعة ثم ستسافر فعليك أن تصلي الجمعة ثم تصلي صلاة العصر جمع تقديم، ويمكن أن تصليها جمع تقديم قصرا وجمعا، أي يمكنك أن تصليها ركعتين فقط أو أربع ركعات فقط.
"Bagi mereka yang bermusafir untuknya dibolehkan Qasar dan Jama', Jika kamu berada ditempat yang akan bersolat Jumaat, dimana kamu didalam musafir, maka hendaklah kamu solat Jumaat kemudian bersolat Asar secara Jama' Taqdim, dan kamu boleh juga melakukan solat Jama' Taqdim secara Qasar dan Jemaah, atau dibenarkan kamu bersolat 2 rakaat sahaja atau 4 rakaat."

Ulama' Syafie mengambil kaedah Solat Jumaat itu adalah adalah sebagai ganti Zohor. Ada juga khilaf dikalangan ulama' yang tidak membenarkan jama' diantara Jumaat dan Asar dengan alasan :- a. Solat Jumaat bukan untuk orang musafir b. atau ada dikalangan ulama Hanbali yang mengatakan Solat Zohor tidak sama dari Solat Jumaat didalam banyak aspek. Nas-nas yang membolehkan jama' tidak ada yang merujuk kepada Solat Jumaat, tetapi merujuk kepada Solat Zohor.

Menurut Ali Muhiyuddin Al-Qarh Dagha :-

حيث قال ابن تيمية: إجماع العلماء حجة قطعية واختلافهم رحمة، أما أن تتحول هذه الخلافات إلى فتن فهذا هو الذي لا يجوز علمًا بأن جمهور الفقهاء أجازوا الجمع بين صلاتي الجمعة والعصر للسفر والمطر.ـ
"Sebagaimana kata Ibn Taimiyah : Ijma' ulama adalah kenyataan kata putus, dan perbezaan mereka adalah rahmat, sebagaimana perbezaan ini bertukar menjadi fitnah dan ini tidak dibenarkan, kerana sesungguhnya jumhur Fuqaha' membenarkan Jama' diantara Solat Jumaat dan Asar bagi mereka yang bermusafir dan kerana hujan"

WA, wassalam
---------------
Rujukan :-

1. Al-Shiekh Khaalid Al-Jundi. Fasaluu ahla al-zikr : fatawa mu'asyirah. Beirut : Dar Al-Ma'rifah, 2003. ms 116

2. Dr Wahbah al-Zuhaily. al-Fiqh al-Islami wa adillatuh - 2. cetakan ke 3. Damsyik : Dar al-Fikr, 1989. ms 349.

3. Syiekh Al-Syarbini. Mughni al-Muhtaaj - 1. Beirut : Dar Al-Fikr, 2001. ms 370.

4. Ali Muhiyuddin Al-Qarh Dagha. ما الحكم إذا خالف المصلي الإمام وأذن لجمع صلاة العصر بعد صلاة الجمعة بسبب المطر. url : http://www.islamonline.net/fatwa/arabic/FatwaDisplay.asp?hFatwaID=5469

Senyum dan Gelak Ketawa...




"Ibn Mas'ud meriwayatkan dari Auf bin Abdullah bahawa biasanya Rasulullah S.A.W. tidak tertawa melainkan senyum simpul dan tidak suka melerek iaitu tidak menoleh kecuali dengan semua wajahnya."

Hadis itu menunjukkan bahawa senyum itu sunat dan tertawa berbahak-bahak adalah makruh. Maka itu seseorang yang sihat akal dilarang bergelak tertawa kerana mereka banyak bergelak ketawa di dunia akan banyak menangis di akhirat. Orang yang banyak menangis di dunia mereka akan banyak tertawa di syurga.

Jika seseorang sibuk memikirkan perkara itu, maka dia tidak banyak tertawa kerana banyak tertawa bukan sifat seorang Mukmin. Seperti yang diriwayatkan oleh Ibn Abbas r.a. "Sesiapa yang tertawa ketika membuat dosa, maka dia akan menangis ketika akan masuk neraka."

Menurut riwayat dari Ibrahim Annakhari beliau berkata: "Adakalanya seseorang mengeluarkan satu kalimah untuk mentertawakan orang di sekitarnya, maka Allah S.W.T. murka padanya lalu murka Allah itu merata kepada orang-orang yang di sekitarnya, yang tertawa bersamanya. Jika seseorang yang berkata kalimah yang di reda oleh Allah, maka ia mendapat rahmat dan rahmat Allah itu diperolehi juga oleh orang disekitarnya."

Islam memberi peringatan bahawa semakin kuat hilai dan tertawa seseorang itu, semakin hampir iblis dan syaitan sambil tertawa berbahak-bahak menari-nari untuk melalaikan dia. Maka itu kita perlu awas daripada bergelak tertawa kerana perbuatan itu mengandungi lapan bahaya:

1. Dicela oleh ulama dan orang yang sopan serta sempurna akal.
2. Memberanikan orang bodoh kepada kita.
3. Jika bodoh akan bertambah kebodohannya, jika alim akan berkurangan ilmunya kerana seorang alim yang tertawa bererti telah memuntahkan ilmunya.
4. Melupakan dosa- dosa yang lalu.
5. Melupakan mati dan akhirat.
6. Berani berbuat dosa kerana apabila tertawa nescaya
akan membekukan hati.
7. Menanggung dosa orang yang tertawa kerana tertawaan kita.
8. Akan banyak menangis di akhirat.

Seorang Sahabat..


"Biasanya kawan yang baik akan membawa kita ke jalan yang lurus, sementara kawan yang tidak baik, jikapun tidak menjerumuskan kepada kebinasaan, akan menjejaskan nama baik kita juga sekalipun kita tidak terlibat dengan kejahatannya. Dalam sebuah hadis riwayat Muslim Nabi Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda bermaksud : ' Engkau tidak akan hampa dari Penjaja Kesturi kerana walaupun engkau tidak membeli kesturi, engkau pasti akan dapat baunya, manakala si Tukang Besi, ia boleh membakar rumahmu, atau pakaianmu atau setidak-tidaknya kau mendapat bau yang busuk' ."

Memilih sahabat yang baik sangat penting kerana sahabat banyak menyumbang pada peribadi seseorang. Pendek kata, sahabat boleh menentukan corak hidup kita. Justeru, jika salah pilih sahabat, kita akan merana dan menerima padahnya. Selari dengan hadis Rasulullah SAW yang bermaksud: “Seseorang itu adalah mengikut agama temannya, oleh itu hendaklah seseorang itu meneliti siapa yang menjadi temannya.” (hadis riwayat Abu Daud)

Dalam hadis lain, peranan sahabat diletakkan dalam ibarat ini: “Bersahabat dengan orang baik umpama berkawan dengan penjual minyak wangi, kita akan menerima percikan wangiannya, manakala bersahabat dengan tukang besi, percikan apinya akan mencarikkan baju kita.”

Ciri sahabat yang baik memang banyak, tetapi yang paling utama ialah sahabat yang mengingatkan kita pada Tuhan dan mengajak supaya menjauhi larangan Allah.

Dia membantu sahabatnya menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat, dia juga mendorong sahabat mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.

Seorang bijak pandai berpesan ‘sahabat yang baik bukan yang membenarkan apa yang anda kata, tetapi berkata benar mengenai anda’.

Sunday, August 10, 2008

Keluarga....


Kebahagiaan hidup berkeluarga adalah menjadi teras bagi kesejahteraan dan kebahagiaan hidup masyarakat serta negara.Oleh karenanya masyarakat itu dibina dari sebuah keluarga, sudah pasti nilai-nilai yang baik dan murni tidak kelihatan selagi nilai-nilai itu belum diamalkan oleh setiap orang dalam keluarga. Islam telah menentukan hak-hak dan kewajiban seseorang terhadap dirinya dan juga masyarakat. Kewajiban terhadap diri sendiri adalah tanggung jawab membina dan mendidik dirinya, akalnya, harta benda, nyawa dan kehormatannya.

Islam menegaskan garis panduan yang mewajibkan kedua orang tua memelihara anak-anak mereka dengan baik dan memberikan didikan yang sempurna.
Sebaik-baik didikan adalah apa yang digambarkan Al-Quran sebagaimana yang terdapat dalam surat Luqman ayat 13, dimana Allah SWT memuji dan menceritakan didikan yang diberikan Luqman kepada anaknya : Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, di waktu ia memberi pelajaran kepadanya: Hai anakku, janganlah kamu mempersekutukan (Allah) adalah kezaliman yang besar".Seterusnya banyak lagi ajaran dan didikan yang disampaikan oleh Luqman kepada anaknya yang meliputi bidang akidah, ibadah, kemasyarakatan dan sebagainya. Antara lain:

*
Pertama, mendirikan ibadah solat.
*
Kedua, menyeru manusia berbuat kebaikan dan mencegah dari berbuat kemungkaran.
*
Ketiga, bersabar ketika berhadapan dengan ujian hidup.
*
Keempat, mengimani setiap yang baik pasti ada balasannya, begitu juga sebaliknya. Kelima, tidak berlaku sombong terhadap orang lain.
*
Keenam, sentiasa merendah diri.
*
Ketujuh, hidup secara sederhana.
*
Kelapan, jangan meninggikan suara kepada orang lain.

Tuntutlah ilmu, sesungguhnya menuntut ilmu adalah pendekatan diri kepada Allah Azza wajalla, dan mengajarkannya kepada orang yang tidak mengetahuinya adalah sedekah. Sesungguhnya ilmu pengetahuan menempatkan orangnya, dalam kedudukan terhormat dan mulia (tinggi). Ilmu pengetahuan adalah keindahan bagi ahlinya di dunia dan di akhirat. (HR. Ar-rabii')

bnyk mknn ms bfday kaisan...


Ni lah mknn yg bnyk itu..huhu...mlm yg best..sbb dpt mkn mcm2..semua kenyg sgt2 mlm tu kecuali adib lah...die mn prnh knyg..huhu..thnks tu muslim,ammar n syah..sbb bwk roti jala...haa..saiz kasut ak 8 tau. ingt tu...hehe....:p

Blurrr......

Xthu nk tulis ap...bru bljr wat blog sndri...

Kaisan birthday...

Dpt mkn bnyk2...hehe..ad roti jala...nasi lemak..air oren..cheese kek yg adib wat...best3..