Thursday, April 30, 2009

Trying bulp exposures...

erm..entry pasal gmbr sudah kembali! haha

saje nk update blog..kali ni nk cite pasal bulp exposures lak...sblm2 ni, ak ingt kamera ak ni maximum utk long shutter 30 seconds je..so,mcm kalau gelap sgt, xleh nk wat jd cerah lah..pastu ad sorg kwn dlm Flickr, neezhom..die yg bgtau ak, bleh gune bulp exposures..huhu..baru ak thu tu kegunaan bulp mode kt kamera tu..isk3.punye la lama gune kamera ni.bru thu..

bile setting utk bulp mode, shutter tu ikut kite nk wat lama mn pun..mksudny kalau kita tekan brp lama pun bleh..die akn stop bile kite lepas shot button tu lah..so,kalau 9999 seconds tekan butng amk gmbr tu, maka 9999 seconds lah exposures gmbr kite..(mmg gmbr putih saje lah nnt)

so,sejak mengenali si bulp ni, ak pun excited jgk lah utk amk night shot..hehe
alang2 dh start kelas, bleh lah start amk gmbr jgk..time cuti org lain cuti ak busy, time sekolah org lain busy ak cuti bnyk..so, td g lah kt North terrace tu(kt dpn uni je) utk amk bbrp gmbr gune bulp exposures...Alhamdulillah..reti dh lah sikit2..nnt lama2 nnt makin rapatlah dgn si bulp ni..haha

ni ad bbrp hasil si bulp nih...


My house! 122 seconds exposures



213 seconds exposures




city of Adelaide..75 seconds exposures



sekian....

6 comments:

Ahlami said...

bijok yg amat gmba 2nd tuee...213seconds? xlamo ko nk keno tunggu? hehe

Puloh said...

hehe..lamo tu meme lah lamo..tp puloh guno remote shutter,so,tekan pastu tggal jah..hehe..sampai lah 213 seconds...

PeQ GaRaGe said...

kawe dok tra lg men bulb ni...

tp.. meme smat lah gamba demo..
siap paka remote lagi tu..
hehehehe..

Puloh said...

hehe..bru jah beli remote tu 3 hr lepas..;)

aizul said...

camner nak wat bulp xposure tuh ek??

Puloh said...

kalau yg kamera ak,pentax k200d, die mmg ad mode utk bulp nye kt tmpt setting2 mode tu, mcm yg aperture mode, manual mode..kalau kamera lain xthu lah..kalau canon, rsny kena amk manual mode pastu adjust shutter die lebih pd 30 seconds ke..nthlah..ak pun xthu lah..