Wednesday, March 4, 2009

First Week, First Trip, First Assignment!

erm..dh lm x update blog...kali ni nk cite psal my first class trip to Adelaide Hills..
Hari ni, hr ke3 klas start, ak kena g trip..utk tgk site utk projek sem ni..Trip ni kena byr..13 dollar..kalau xbyr xleh g..n semua studnt wajib pergi...ish3...so,mknany wajib byr lah..huhu

Btolak dr uni pukl 9.30 lg..cuaca hr ni sejuk sgt2...hujn jgk kadang2..mmg kena pakai sweater tebal2 lah..dh lah nk naik bukit..mesti angin lg sejuk..brrrr...so, ak g lah dgn membawa pentax ku..Ohh...dh lama xmggunakan mu wahai pentax..haha..

Dlm setengah jam ats bas, akhrny smpai jgk ak kt tmpt tu..ktorg kena measure site tu..kena kira semua2..kena ambil2 gmbr..sbb asgmnt utk sem ni, kena design 1 rumah utk client ni..so, ktorg g rmh die lah yg kt ats bukit ni..client ni tggal 3 org..die n isteri n sorg daughter..n seekor anjing...grrr..geram btul..mnyusahkn btul anjing tu..huhu..x pasal2 ak kena samak seluar..huhu..yela..habis anjing tu g cium bau semua org..bengong btul..huhu..dh lah besar mcm anjing zombi..hahaha..nk wat mcm mn..tpaksa lah..dh mmg client ak org putih, selaluny dorg bela anjing lah..huhu..conform lepas grad nnt, ak xnk krj kt sini..nk blik malaysia..senng skt nk wat krj..haha..

Rumah lama client tu mmg lawa..kt ats bukit..ngadap view lawa..angin kuat..siap ad swimming pool lg..tp die xpuas hati dgn rumah die, sbb buruk dh..deck n swimming pool tu lawa lg..so, die nk demolish rumah tu je lah, n ktorg kena design rmh bru utk die..deck n swimming pool tu die nk kekalkn kt situ..pastu client tu ad lah bgtau mcm mn design yg die nk..ap2 semua tu..antarany die nk kekalkn pokok2 kt area tu, nk bedroom die jauh ngn bedroom ank die, xnk modern design..die xsuke..xnk roofing die kayu semua..xnk rafters tu semua kayu..n mcm2 lg lah..so, ktorg kena ikutlah kehendak die...nk bg die puas hati ngn design kite nnt..tu lah krj seorg arkitek nnt..

Ms kt tmpt tu, ktorg semua wat lah krj..measure2..ambil2 gmbr..tny2..bile dh siap wat krj, ak mcm biasalah..duk kt tmpt best, lawa..ap lg..ambil2 gmbr lah..hehe..smbil mengelak dr terjumpa anjing tu lg..haha..mmg mnyushkn btul lah anjing tu....org putih ni pun sm..knp lah suke sgt bela anjing..ish3..

pastu dlm kul 12, ktorg btolak blik ke uni..pasni kena start wat asgmnt ni lah..kena start design semua2..mcm biasa..ni ad lah bbrp gmbr yg ak amk ms kt Adelaide Hills tu...















Ni kawn ak..nama die Joseph..dulu ms first year, dielah yg baik dgn ak, tlg2 ak..siap ajk dia mkn kt rmh lg..hehe










sekian....

3 comments:

Té la mà Maria - Reus said...

very good blog, congratulations
regard from Reus Catalonia
thank you

Marzuki Mohammad said...

kalau kat sydney ni, joseph ialah nama bapak angkat aloy!

dilahrazak said...

adeh~
macam2 client nih
layan je la