Sunday, September 27, 2009

I Know What You Did This Raya.........

cerita di hari raya.......






















ni antara gmbr2 raya thun ni..best..:) junior ramai, so bnyk open house...hehe..makan xhenti2...1st day ad 5 rumah..2nd day 3 rumah..3rd day 2 rumah...4th day 1 rumah..dan seterusny..xingt dh brp..

walaupun rmai bdk adelaide yg balik thun ni,tp alhamdulillah sambutan still meriah...puas hati makan..nk ap semua ad..ketupatny..lemangny...rendangny..lontong ny..nasi himpit ny...nasi minyak ny..mee kariny..mee rojak ny...huish..mcm2 ad...harap2 lah gemuk pasni....

tapi disebalik cerita kehepian menyambut hari raya ni, bnyk perstiwa berlaku...bermula dari pagi raya lg....

bermulany cerita...................

rmh ak tggal 2 org je ry ni,ak n epul..so ktorg mtk tlg kimi yg drive keta rmh(HOT ROAD) ktorg...ktorg ikut je lah geng2 kimi tu g mana spanjng hr raya ni..so,lepas mandi n siap2 di pagi raya tu, ak n epul trus masuk keta, ak nk drive g rmh kimi..tp masuk2 je keta, xleh hidup...tgk2 semua xtutup,aircond, yg cermin punye angin ap tuh org panggl..so,ktorg xleh nk hidupkn keta..aiseh..dh pakai hensem2 dh...pastu bile bukak hood keta tu, ktorg tgk penutup minyak hitam tu xde,xtertutup..cari punye cari, jumpe jgk kt dlm keta tu..nasb baik ad lg kt dlm tu, kalau terjatuh tu xpasal2 kena pndai2 tutup ngn ap2 je....ni mesti tokey yg baiki keta hr tu lupa nk tutup..aiseh...

pastu kol lah kimi..die dtg amk..nk bawak g solat raya..gune keta rmh dorg dulu..dorg xnk gune keta dorg sbb xde tmpt nk pasang cd..tu yg hjtny nk gune HOT ROAD..pastu lepas solat raya, ktorg wat jump start kt HOT ROAD tu..gune keta kimi..nasb baik hidup jgk akhrny....so,kimi drive lah HOT ROAD tu..rombongan 2 buah keta..dh siap burn cd lagu2 raya lagi...

sepanjang hr tu, ktorg berjalan sakan..g smpai 5 open house...smpai lah rmh yg last, kt mana nth..rumah sisters lah..ms tu dh malam..pastu syamel terlupa nk kuarkn kunci dr keta rmh dorg tu...so,terkunci lah...xpe2..mcm mn pun, beraya dulu..makan2 dulu...pastu bru kimi try usaha mengopek kt cermin keta tu..nk cube bukak lock tu..pnjam pembaris besi drpd landlord rmh sisters tu..lama jgk lah duk menerai(try) nk bukak tu..dgn kesejukan mlm lg..akhrny dengan semangat kental dan sokongan waja dari rakan2, kimi berjaya jgk bukak keta tu..fuh..pasni leh lah wat bisnes curi keta...so,settle problem ms tu..tp pastu ad lah kes2 yg terjadi, kes tipu menipu dikalangan rakan2..tu saje2 je utk suke2..haha...bukhari ramli, mangsa ketipuan....

pastu ktorg smbung rombongan ke rmh bdk2 farmasi kt area west...nk g main bunga api kt situ...sblm masuk rmh tu, ad lah kejadian tipu menipu lg.ketiadaan kunci utk bukak pitu rumah..just utk suke2..pastu ktorg kuar utk main bunga api kt park...then ms nk balik ke rmh dorg2, pintu xleh nk bukak..tombol rosak kot..haa..kang dh jd betul...td main2 sgt2..(kata salah seorang saksi)...ni bukan tipu2 dh..pastu mcm biasa, hero kita saudara kimi mencuba utk memecah masuk..kopek2 punye kopek pintu tu, akhrny berjaya jgk ditembusi...selesai..dlm kul 12 mlm lebih bru ktorg pulang ke rmh masing2.....

...................................

second day raya....
kimi dtg amk ak n epul kt rmh..pastu g berkumpul kt rmh syamel dulu..then bermulalah rombongan..on the way tu, HOT ROAD tibe2 berbau hangit..ingtkn lori kt tepi tu yg bau hangit..xpe2..lori kt sebelah ni yg berbau kot..tp lepas lori tu xde,still berbau lg..so,ktorg decide utk stop dulu...nasb baik ad tmpt parking ms tu...pastu bukak hood depan, asap keluar..fuh...mmg HOT ROAD yg hangit..no wonder HOT...cek2 minyk hitam, xde lnsung..aiseh...ni mesti sbb xde tudung hr tu..hbs terkeluar minyk hitam sebelum ni..pastu kol syamel sruh patah balik dtg kt ktorg...nasb baik dlm keta dorg, ad minyak hitam..xperlu beli lain..so, smbung lah perjalanan ke rmh pertama hr tu...mkn puas2...

then nk g rmh org lain lak...on the way tu, hujan lebat sgt2...ms tu ktorg kt area city..letrik pun xde..traffic light rosak...polis ad je ms tu, tp xthu nk wat ap..xprnh terjadi lg sebelum ni kt adelaide kot...dorg bkn mcm inspector mazlan...sarjan misai...kalau kt mlysia, ha amk ko berdiri sorg2 kt tgh traffic light tu..haha..dorg kena tgk cite roda-roda kota raya dulu nih...pastu ktorg kena agak2 lah nk cross trafiic light tu..dh lah time hujn lebat..ktorg nk pasang aircond, xnk bg kabus kt cermin keta tu..tp tibe2 aircond rosak...asih...xprnh tjd lg sblm ni..so,tpaksa co-di kita encik rodziq mengelap2 cermin keta nk bg kimi nmpk jalan...bhy btul...time2 ni lah aircond nk rosak...akhrny smpai jgk lah ke 2nd rumah hr tu...makan2...

then g uni dulu,solat2..pastu bru btolak ke 3rd house hr tu...on the way tu, ad bunyi pelik kt keta tu...rsau jgk..pastu tibe2 bau hangit lg..alamak..so,ktorg decide utk balik dulu,tukr keta amk keta rmh kimi...mtk2 sempat smpai rmh...syamel truskn perjalanan dulu ke 3rd house tu..ktorg je nk balik dulu kejap...tp xsmpai halfway, tibe2....asap 'kelong2kt depan tu..so,cpt2 sruh kimi matikan enjin..ms tu dh lah kt tgh traffic light..mak aih...malu kt org..cpt2 ktorg tolak keta ke tepi...mangsa kejadian ketika itu, aku, epul kimi n rodziq...nk try start enjin balik, tp mmg xhidup dh..mmg dh rosak btul lah ni..ktorg pun kol syamel..sruh dorg dtg amk ktorg...tggal dulu HOT ROAD kt situ..pesan kt neighbour kt situ, sruh tlg tgk2kn keta ktorg tu..haha...

mlm tu ktorg g kt HOT ROAD, nk try wat jumpstart..gune keta kimi lg...tp xberjaya...mmg dh xleh hidup trus dh...then x pasal2 keta kimi lak xleh nk hidup..haha..so,kol lah watak seterusny encik penk..mtk tlg die dtg, nk wat jump start kt keta kimi....akhrny berjaya jgk....so,ktorg decide tggal dulu HOT ROAD kt situ, dtg balik mlm ni dlm lepas2 kul 12 mlm, time jalan raya kosong nk tarik keta tu...

g lah pinjam tali ikat lembu ngn farouk, utk tarik HOT ROAD..

Then tibelah ms menarik keta...tgh2 main dota tu, stop kejap bgtau watak2 dota ak nk g tarik keta jap..then ikat punye ikat, siap rakam video lg..pastu try tarik..xsmpai 20 cm tarik, tali dh putus...haha...punye lah berat HOT ROAD tu..pastu pk punye pk, ktorg pun decide utk tolak keta tu ke tmpt yg lebih selamat..tmpt parking..utk tggal bbrp lama skt, sblm panggl RAA tolg tow kn...semua bersemangat nk tolak keta tu...akhrny ak mengalah, ak jd driver je...dorg tolak..fuh..letih men'steer' keta tu..hahaha...dh lah naik bukit..mmg penat aku..:P mangsa yang terlibat, aku, epul,kimi, rodziq, naqib, syamel, kamal n omak...

tu baru second day raya....

......................................


3rd day raya....
xde dh gejala2 yg berlaku..hehe..ktorg gune keta kimi je...xpelah xleh lyn lagu2 raya ats keta pun..janji selamat perjalanan...

then smpai hr ni...HOT ROAD masih keseorangan di Walkerville..ditinggalkan......n insyaAllah esk ktorg kol tow..utk tarik keta tu..


ni lah HOT ROAD tu..ms mula2 beli...



*gmbar2 kejadian nnt akan diupload..xambik lg ngn kimi...
*semua nama2 yang terlibat adalah rekaan semata2..tiada kaitan dengan yang masih hidup atau yang mati...
*kalau leh dpt video kejadian, nnt akan diupload jgk...



the end....babbbbaaaiiiiiiii....

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN!! =)

7 comments:

PeQ GaRaGe said...

Selamat Hari Raye...

ermm.. raye di perantauan..

meriah juge..

Mine Bemin said...

hhohohoo
puloh!!!
semat molek loni
sapa xce
huhuhuu

Puloh said...

yup2..meriah2...

hoho..bru thu ko amin..haha...

[MahiraH] said...

hahahha..kesian korang..tp at the same time lawak gak..ngeh3!!

beckpanda said...

selamat ari rayo to u puloh
maaf z&b
xbalik msia-kah?

Puloh said...

dok balik..xdok duit...

renovasi rumah said...

selamat hari raya all